top of page
Forfatters billedeKim Østergaard

Udvikling er langt mere end blot udviklere

Opdateret: 30. maj 2022

Hjælp vi mangler udviklere …


Den sætning har vi hørt så mange gange. Og det SaaS virksomhederne i virkeligheden siger er, at de mangler et økosystem rundt om udvikling af deres platform. De mangler ikke kun udviklere. Lad os prøve at kigge lidt på forskellen.


Fra en udvikler til et udviklingsteam


Du har fået en god idé. Den skal blive til en platform, som dine fremtidige kunder kan tilgå via en browser. Måske er du ikke bekendt med begrebet SaaS (Software as a Service). Lidt forenklet sagt er det et stykke software, som afvikles over Internettet. Og som kræver en særlig bagvedliggende arkitektur. Ofte er sikkerheden og arkitekturen bygget rundt om en enkelt installation, hvor kunderne har deres egen “walled garden”. På den måde deler kunderne hardware, styresystem, applikations- og databaselag.



Første skridt er at finde en fornuftig udvikler, der kan lave en pilotudgave af din platform. Det kalder man også for en MVP (Minimum viable Product). Ofte tjener en MVP som proof of concept, verifikation af om ideen og brugeroplevelsen holder i hænderne på de fremtidige kunder.


Som oftest kræver det en udvikler og en designer med frontend (HTML, CSS og lignende) kompetencer, for at kunne lave en MVP. Samt dine kompetencer som founder. Ofte ser vi, at founderteamet selv besidder disse kompetencer.


De første kunder kommer på løsningen. Kravene til sikkerhed, stabilitet og hastighed begynder at melde sig.


Det begynder at stille krav til flere kompetencer, måske flere hænder, som en del af det samlede produkt- og udviklingsteam. Herudover også konkrete krav til selve platformen, fra en MVP til en platform med en arkitektur der tillader skalering.


Produktansvarlig

  • Koncept

  • Dokumentation

  • Overordnet design

Designer

  • UI

  • UX

  • Front-end prekodning

Udvikler

  • Arkitektur

  • Front-end

  • Back-end

QA

  • Teknisk dokumentation

  • Manuel testing

  • Automated testing

Operation

  • Sikkerhed

  • Hardware

  • Hastighed


Ovenstående er et forsimplet bud på de kompetencer der er nødvendige, som en del af udviklerteamet i en SaaS virksomhed, der er trådt ud af MVP fasen og begynder at have en tidlig forretning. Som ofte vil rollerne være delte af forholdsvis få personer. I takt med forretningen vokser vil flere mennesker komme til, funktionerne vil blive spredt ud over flere mennesker og enkelte funktioner vil få deres eget team.


Foruden de nævnte indgår virksomhedens ledelse, eller foundere, naturligvis med hele den kommercielle vinkel. Og ikke mindst ‘hvilken udfordring’ løser virksomhedens platform og løsning. Hvorfor har kunderne, de potentielle kunder, lyst til at købe netop din platform. Og hvilke ydelser rundt om platform kan skabe merværdi? Det skriver vi mere om i et senere indlæg.


Lad os kigge på helheden i en mindre SaaS


I dansk skala er nedenstående model repræsentativ for en mellemstor eller stor SaaS virksomhed. Det er en amerikansk model, fra en konsulentvirksomhed der ikke længere findes. For mange år siden, har vi downloadet grafikken, men husker desværre ikke længere kilden.


Vi har tidligere skrevet en artikel om vigtigheden af onboarding, som her kaldes for services. Services inkluderer også selve kundeservice funktionen. Udvikling er her nævnt som både product og engineering, der både indeholder produktansvaret og selve udviklingsafdelingen.


Langt de fleste mindre SaaS virksomheder er founder drevne. Hvor founder som oftest har kommercielle og salgsmæssige kompetencer. Er der tale om et founderteam vil der normalt være både tekniske, finansielle og kommercielle kompetencer.



En generel tendens, uanset land eller type af SaaS virksomhed er, at virksomhedens sammensætning går mere og mere mod en kommerciel profil. Fra en ofte lidt ‘nørdet’ opstart, hvor fokus er meget ensidigt på platformen, at skabe det tekniske fundament for virksomheden, til funktioner i marketing og salg, samt associerede services som kundeservice og måske professional services / betalte konsulentydelser.


I et senere indlæg vil vi detaljeret beskrive de andre roller i en SaaS virksomhed. Samt komme ind på hvordan den procentvise spredning ændrer sig, i takt med virksomheden vokser.


Vil du gerne vide mere om opbygningen af en optimal SaaS organisation? Så kontakt os endelig, det er en del af den hjælp alle porteføljevirksomheder får i et medejerskab fra Mindturn.


74 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page