Det er vanskeligt at lave et retvisende budget. Faktisk enormt vanskeligt. Særligt når du driver en vækstvirksomhed eller en ganske nyetableret af slagsen. Eller hvis Verden pludseligt bliver kastet ud i Corona, en invasion med konsekvenser som Ukraine eller noget helt tredje og uforudsigeligt.
Har du dine kunder i abonnement bliver det lidt lettere, særligt hvis din virksomhed har nogle år på klokken. Og vækstkurverne er nogenlunde enslydende fra år til år. Men sådan går det sjældent, den forudsigelighed kræver næsten en fysisk butik med nogenlunde den samme kundegruppe år efter år. Og selv der vil du blive ramt af de normale konjunkturudsving.
Det skal naturligvis ikke afholde dig fra at lave et budget. For uden et budget, kan du ikke fortælle omverdenen hvordan du forventer det vil gå, hvorfor de skal låne dig penge - eller investere i din virksomhed - og du har svært ved at retfærdiggøre din egen risiko uden at kende den.
Et budget er først og fremmest for din egen skyld
Jeg kender det alt for godt. Du tænker det sikkert imens du læser denne artikel. Du er ikke blevet iværksætter for at lave budgetter og arbejde med tal. Du kommer bare ikke uden om det. Det er en nødvendig del af at stå øverst i en virksomhed. Med ansvaret for din familie, dig selv, virksomheden og medarbejderne. Min prioritering af rækkefølgen er ikke tilfældig. Tænk på hvor mange timer du kaster i din virksomhed. Hvis du ikke laver et validt budget snyder du dig selv.
Det er essentielt at kende din nulpunktomsætning, altså hvornår hverken bruger eller tjener du penge i din virksomhed. Hvis du ikke kender den, ved du ikke hvornår du tager penge med på arbejde - eller hvornår du tjener penge. Ligesom du også skal kende horisonten for, hvornår dine investeringer i salg, markedsføring og udvikling af dit produkt eller platform begynder at give et afkast. Og det er faktisk hele essensen af et budget, at du giver din bedste vurdering af, din virksomheds økonomiske udvikling.
Skal et budget være positivt?
Nej er det korte svar. Det skal være det bedste billede, din bedste vurdering, af fremtiden det næste år eller de næste 2-3 år. Ikke et skønmaleri eller en urealistisk opstilling af muligheder hvis alt går 100%. Sådan er det aldrig i virkeligheden.
Det er næsten altid sådan, at det tager 2-3 gange længere tid end forventet og bliver 3-4 gange dyrere end forventet. Tillæg dertil bunker af hårdt arbejde og ringe mulighed for at koble helt af.
Det sagt vil du opleve en fantastisk frihed i at være selvstændig. Ved at kunne træffe de beslutninger du finder rigtige, ved at kunne arbejde med din passion. For er det ikke din passion; skal du ikke fortsætte. Så skal du finde glæden i, at fortsætte som lønmodtager eller overveje at sælge din virksomhed helt. Det vil aldrig være pengene der vil drive glæden i at levere de mange timer - eller kunne retfærdiggøre det store mentale pres og de mange beslutninger.
Hvad er vigtigt i et budget for en SaaS virksomhed med abonnementer
Udover alle de gængse ting i budgettet, som f.eks. at vise resultatet måned for måned, sammen med en oversigt over cashflowet, skal det også vise udviklingen i MRR/ARR og antallet af abonnenter/kunder med et abonnement.
Det vi som investorer køber ind i er den vækst der genereres. Altså virksomhedens evne til at øge MRR/ARR og ikke nødvendigvis vækst i omsætning, hvis virksomheden også sælger konsulentydelser eller transaktionelle varer. En transaktionel vare kunne være SMS beskeder eller udsendelser af pressemeddelelser eller andre services, hvor kunderne betaler hver gang de får en leverance. Den værdifulde vækst i en SaaS virksomhed er alene den positive udvikling i MRR/ARR efter churn.
Churn er antallet af abonnementer der mistes. Du kan læse meget mere om churn lige her.
Vækstfonden har lavet en budgetskabelon, der er målrettet techselskaber, som de skriver i overskriften. Vi arbejder i Mindturn med udgangspunkt i denne model. Lige nu er vi ved at forfine modellen, så den er mere intelligent, regner og guider mere, samt tager hensyn til den funnel du har i din virksomhed.
Vi vil gøre den nye og forbedrede udgave til gratis download her på siden, så snart den er færdig og blevet gennemgået af en SaaS og techkyndig revisor.
MRR eller ARR i budgettet
Et budget skal altid være månedsopdelt og summere op på året. Derfor skal værdien af abonnementsbasen også angives i MRR - altså Monthly Recurring Revenue. Husk også at beregne churn om til måneder, så du ikke fejlagtigt kommer til f.eks. at angive en churn på 10% månedligt. Det vil være ekstremt højt, men årligt er det tal faktisk acceptabelt.
En årlig churn på 10% betyder simplificeret at 1/10 af din abonnementsbase forsvinder hvert år, hvis du ikke solgte nye licenser. Og din virksomhed dermed ville være forsvundet på 10 år. Sådan kan man naturligvis ikke stille det lineært op i virkeligheden, men alene matematisk forholder det sig sådan.
Lav derfor også en fane i budgettet, der viser den årlige udvikling i Recurring Revenue og churn. I nogle af vores andre artikler beskriver vi flere af de forhold, der er vigtige i et budget, ligesom den kommende gratis skabelon også vil indeholde alle de forskellige områder.
Vi har lavet en oversigt over ARR/MRR, CAC, ACS og så videre (omtrent midt i artiklen).
Driver du en SaaS virksomhed, der sælger til B2B og har kunderne i abonnement? Så vil vi gerne høre fra dig, kontakt os på info@mindturn.com og send gerne dit pitchdeck.
Kommentare